میخواهید بدانید گوگل آنالیتیک (google analytics) یا گوگل آنالیز چیست و چه کاربردهایی دارد؟ یا اینکه چطور میتواند بر استراتژی شما در جذب و افزایش کاربران سایتتان تأثیر بگزارد؟
در این مقاله آموزش وردپرس ما میخواهیم راهنمای نصب کامل و کار کردن با گوگل آنالیتیک را در تمام سایتها و به خصوص وبسایت وردپرسی شما قدم به قدم بیان کنیم.
چرا آنالیز؟
اینکه بتوانید با مخاطبانتان ارتباط برقرار کنید خیلی برای وبسایت شما حیاتی است. بهترین راه برای شناخت مخاطبانتان از طریق برسی وضعیت گشت و گزار آنان در سایت است که این کار را گوگل آنالیتیک برای ما رایگان انجام میدهد.
تحریم گوگل آنالیتیک چه تأثیری در سایت ما دارد؟
همانطور که میدانید همه ما میتوانیم از گوگل آنالیتیک استفاده کنیم ولی گوگل ما را تحریم کرده و بهطور مستقیم نمیتوانیم وارد پنل کاربری خودمان بشویم.البته تمام آنالیزها را انجام میدهد و از این قسمت تحریم نیستیم.
وقتی هاست ما داخل ایران باشد میتوانیم از گوگل آنالیتیک استفاده کنیم اما نمیتوانیم از پلاگین های مخصوص مثل GADWP و MonsterInsights در وردپرس استفاده کنیم.
اما اگر هاست شما در خارج ایران است هم میتوانید از خود گوگل آنالیتیک استفاده کنید و هم از پلاگین های مخصوص وردپرس.
چرا گوگل آنالیتیک برای همه مهم است؟
وقتی شما وبسایتتان را راهاندازی کردید اولین و مهمترین اولویت شما افزایش ترافیک و مشترکین سایتتان خواهد بود. که در این مسیر گوگل آنالیتیک به شما کمک میکند تا تصمیمات مهمی انجام دهید.
برای مثال شما از طریق برسی رفتار کاربران میتوانید سایتتان را طوری تغییر دهید تا فروش شما بیشتر شود. برخی از مهمترین گزارشها را در زیر توضیح میدهیم.
۱- چه کسی به سایت شما سر میزند؟
این قسمت از آنالیز به شما میگوید از کدام کشورها و حتی کدام شهرها مردم به سایت شما سر میزنند و یا کاربران هنگام بازدید از سایت شما با چه مرورگری به اینترنت متصل هستند و یا اینکه با چه دستگاهی (موبایل ،تبلت ،کامپیوتر) به سایت شما سر میزنند و با چه رزولوشنی (resolution) ؟ آیا مرورگرشان از جاوا اسکریپت و یا فلش پلیر پشتیبانی میکند یا خیر؟
این اطلاعات بهشدت میتوانند از جهات خیلی زیادی مفید باشند و به شما در راههای مختلفی کمک کنند. مثلاً فرض کنید برای سایتتان میخواهید یک طراحی اختصاصی ایجاد کنید و نیاز دارید بدانید که بیشتر تمرکز خودتان را روی چه رزولوشنی باید قرار دهید. یا اگر اکثر مخاطبان شما از فلش پلیر پشتیبانی نمیکنند نباید از آن در سایتتان استفاده کنید.
۲- وقتی مردم در سایت ما هستند چهکار میکنند؟
با استفاده از گوگل آنالیتیک شما میتوانید بفهمید کاربران به کجای سایت شما بیشتر سر میزنند و یا اینکه چه مدتی را در سایت شما میگذرانند و bounce rate سایت شما (درصدی از کاربران که بعد از اولین بازدید از سایت شما خارج میشوند.) چقدر است.
با استفاده از این اطلاعات شما میتوانید bounce rate سایتتان را کاهش دهید و میزان بازدید از صفحاتتان را افزایش دهید.
۳- کاربران چه زمانی با سایت شما سر میزنند؟
با برسی شلوغترین زمانها و شلوغترین ساعتها شما میتوانید طوری مطالب خودتان را تنظیم کنید که قبل از ساعت اوج ترافیک مطلب شما در سایت قرارگرفته باشد.
۴- کاربران از کجا سایت شمارا پیدا میکنند؟
این قسمت از گوگل آنالیتیک به شما میگوید که کاربران از کجا آمدهاند. برای مثال: از طریق موتورهای جستوجو ، لینکهای موجود در سایتهای دیگر که شما را معرفی کردند ، تبلیغات و ….
و همچنین این امکان را هم دارید که بدانید دقیقاً چند درصد از کاربران از هرکدام از روشهای موجود به سایت شما آمدهاند. همچنین ریز جزئیات این دستهبندیها را هم میتوانید مشاهده کنید برای مثال اگر ریز جزئیات موتورهای جستوجو را ببینید به شما میگوید چند درصد از گوگل و چند درصد از بینگ و یاهو به سایت شما ارجاع دادهشدهاند.
یا اگر لینکهایی که به سایت شما داده میشود را برسی کنید ممکن است بخواهید با یکی از وبسایتهایی که به شما بیشترین مقدار لینک را میدهد تعامل داشته باشید مانند : guest post exchange
۵- کاربران با مطالب شما چطور برخورد میکنند؟
گوگل آنالیتیک به شما نشان میدهد که کاربران چطور در سایت شما عمل میکنند. یعنی میتواند به شما نشان دهد که چند درصد از کاربران روی کدام لینکها داخل سایتتان کلیک کردهاند و برترین صفحات سایت شما کدام است، که این فقط قسمتی از این امکانات است.
همچنین امکان انجام آزمونهای A/B هم وجود دارد و شما میتوانید محتوای آزمایشی خود را تست کنید و ببینید کدام نوع چینش محتوا شمارا به مقاصدتان میرساند.
با دیدن علاقهمندی کاربران شما میتوانید روی نقاط قوت سایتتان کارکنید و برای کاربران مطالب خودتان را بهینهسازی کنید.
چگونه اکانت گوگل آنالیتیک بسازیم؟
قدم اول:
در ابتدا شما باید یک اکانت GMail داشته باشید. با این فرض که شما در جی میل اکانت دارید ،حالا شما میتوانید اکانت گوگل آنالیتیک خود را در صفحه اصلی بسازید. البته به خاطر تحریم گوگل از این مرحله به بعد حتما باید آدرس IP خودتان را تغییر دهید تا بتوانید مراحل را ادامه دهید.
شما با یک صفحه مشابه عکس زیر مواجه خواهید شد. اگر شما اکانت Gmail داشته باشید میتوانید ایمیل خود را وارد کنید و ادامه دهید در غیر این صورت باید اکانت بسازید.

قدم دوم:
بعد از اینکه وارد اکانتتان شدید با صفحه ای مانند زیر مواجه خواهید شد. این جا جایی است که با استفاده از اکانت Gmail میتوانید اکانت گوگل آنالیتیک ایجاد کنید.
قدم سوم:
در این مرحله ما باید انتخاب کنیم که از گوگل آنالیز برای اپلیکیشن موبایل میخواهیم استفاده کنیم و یا برای وبسایت. ما باید گزینه وبسایت را انتخاب کنیم.
بعدازآن باید مشخصات سایتتان را وارد کنید و یک account name بسازید. در این account name بعدها میتوانید بیشتر از یک وبسایت قرار دهید.
مثلاً شما یک شرکت بزرگ دارید که بیش از یک وبسایت دارد. در این حالت شما با یک account name میتوانید چندین وبسایتتان را به گوگل برای آنالیز سایت معرفی کنید.
مطابق عکس زیر میتوانید بقیه گزینهها را هم مشاهده کنید. گزینه industry category به این درد میخورد که شما به گوگل بگویید سایتتان را در چه گروهی قرار دهد. مثلاً گروه سایتهای آموزشی یا سایتهای شرکتی یا سایت ورزشی و …
وقتی شما اطلاعات بالا را وارد کردید روی دکمه Get Tracking ID button کلیک کنید.در این قسمت گوگل از شما میخواهد که با قوانین و مقررات آن موافقت کنید و باید گزینه I Agree را فشار دهید.
قدم چهارم:
در این قسمت کد Google Analytics tracking code به شما داده میشود و شما باید آن را در یک فایل متنی مانند txt یا word ذخیره کنید.
tracking code یا کد رهگیری را در عکس زیر میتوانید ببینید.
اگر میخواهید همینالان کد رهگیری را نصب کنید بهتر است این پنجره را باز نگهدارید.
حالا موقع آن رسیده است که کد را داخل سایتتان اضافه کنید.
آموزش نصب گوگل آنالیتیک در سایتهای غیر وردپرسی
در صورتی که سایت غیر وردپرسی دارید تمام کد را که از ابتدای تگ script است را تا انتهای تگ script کپی کرده و در فوتر سایت و قبل از بسته شدن تگ body قرار دهید.
در صورتی که به شرکتی که سایت شما را طراحی کرده دسترسی ندارید بهتر است در فولدر public-html به دنبال فایلی به نام footer بگردید و در آن این کد را قرار دهید. که البته ممکن هم هست کار نکند چون فایل را شاید اشتباه انتخاب کرده باشید.
آموزش نصب گوگل آنالیتیک در وردپرس
راههای مختلفی برای نصب گوگل آنالیتیک در وردپرس وجود دارد. ما تمام این راهها را نشان خواهیم داد. راههایی که در ابتدا معرفی میکنیم راحتترین هستند و راههایی که در انتها خواهید دید سختتر خواهند بود، و شما راهی را که مناسب شما است را میتوانید انتخاب کنید.
۱- نصب گوگل آنالیتیک در قالب وردپرس
در تنظیمات قالب خود به دنبال محلی به اسم کد های سفارشی بگردید. برای مثال در قالب ایپرزا به مسیر زیر بروید و کد را به صورت کامل قرار دهید.
نکته ای که اینجا وجود داره و باید بهش اشاره کنم این هست که در قسمت تنظیمات قالب قسمتی به نام کد html سفارشی وجود دارد. به همین خاطر من کد را به صورت کامل به همراه تگ های اسکریپت قرار دادم. در صورتی که در قالب شما این قسمت وجود ندارد و به جای آن قسمت script سفارشی وجود دارد ، شما باید دو خط اول به همراه خط آخر که داخل آن تگ اسکریپت هست را حذف کنید.
تا اینجا نصب کامل انجام شده و میتوانید به داشبورد اکانتتون در analytics.google.com بروید و اطلاعات و آمار سایتتان را ببینید.
۲- استفاده از پلاگین Better Google Analytics
با استفاده از این پلاگین شما میتوانیدکد ره گیری گوگل آمالیتیک را به سایت خود اضافه کنید و دیگر نیازی به انجام کار دیگری نیست.برای دانلود این افزونه به مخزن وردپرس مراجعه کنید.
مشاهده پلاگین Better Google Analytics
۳- نصب گوگل آنالیتیک در فایل function.php:
با ادیت کردن فایل function.php در محل نصب قالب میتوانید به سایتتان کد رهگیری را اضافه کنید.
<?php
add_action('wp_footer', 'add_googleanalytics');
function add_googleanalytics() { ?>
// کد دریافتی گوگل آنالیز را از قدرم چهارم اینجا وارد کنید
<?php } ?>
آموزش اتصال به گوگل آنالیتیکس در وردپرس با پلاگین GADWP
این افزونه یا افزونه های مشابه دیگر در صورتی که هاست شما در ایران باشد کار نخواهند کرد زیرا از از طرف سرور های گوگل پاسخی دریافت نخواهند کرد. پس وقتی این افزونه را نصب کنید که هاست شما در خارج است.
کاربرد این افزونه نشان دادن داشبورد گوگل آنالیتیک در سایت ما است و دیگر لازم نیست به سایت گوگل مراجعه کنیم تا اطلاعات مورد نیازمان را ببینیم.
برای این کار ابتدا پلاگین GADWP را دانلود و نصب کنید.
حالا به قسمت تنظیمات پلاگین رفته و مطابق تصویر زیر روی گزینه authorize plugin کلیک کنید.
در قسمت بعدی نیز باید روی گزینه get access code کلیک کنید.
سپس وارد اکانت گوگل خود شده و به گوگل اجازه دهید تا اطلاعات را به این پلاگین ارسال کند که در انتها هم یک کد به شما خواهد داد.این کد را در قسمت Access Code در تصویر بالا وارد کنید.
حالا شما به میز فرمان خود در گوگل آنالیتیک متصل شده اید.